En del læsere spørger mig:

Hvor får du INSPIRATIONEN til dine bøger fra, Erik? Se, dét er jo grundlæggende et godt spørgsmål til en forfatter.

Er det dit eget liv, du beskriver?

Hmm, ja og nej. Jeg kan jo ikke beskrive noget, jeg ikke selv er stødt på – gennem et langt liv, i fantasien, i drømme, i samtaler med andre. Men mine romaner er og bliver fiktion, så du kan ikke som læser finde direkte referencer til mit liv. Det er altså ikke mig, der slår ihjel, har sex, bedrager, eller hvad mit persongalleri nu finder på.

Er det taget fra andre forfatteres bøger?

Ja, for pokker. Jeg stjæler med arme og ben. Men selvfølgelig aldrig én til én. Det, andre skriver, og ikke mindst den måde, andre skriver på, er en stor inspiration. Som jeg selvfølgelig oversætter til mine egne historier. Måske er der også forfattere, der “låner” fra mine bøger.

Findes dine personer i virkeligheden?

Nej! Men du kan helt sikkert finde elementer af virkelige, nulevende personer i karaktererne i mine romaner. Elementer, ikke hele personligheder.

Nyder du at slå ihjel eller bedrage?

I det virkelige liv: Nej! I fantasien (og dermed i fiktionen): Ja, på en måde. Og en forfatters privilegium er jo at lege med alt det, som vi ikke vil eller må i det virkelige liv. Og det fede som forfatter er, at I som læsere sluger det råt: Mord, uretfærdighed, sex, fuldskab, bedrag, vold, modsætninger, voldtægt, social ulighed, flugt, tvivl, spænding, usikkerhed og meget andet er ofte med til at skabe en god historie.

Er det at skrive en bog en introvert proces?

Igen: Ja og nej. Der er selvfølgelig noget introvert i selve det at sidde med fingrene på computerens taster (selv om jeg også har siddet på caféer og tilmed midt på Alexanderplatz og skrevet). Men inspirationen bygger i høj grad på iagttagelse af mennesker – ude i verden – i dialog med mennesker. Så processen sker også i S-toget, på et kursus, på stranden og alle andre steder, jeg færdes.

Kommentér gerne, kære læsere. Eller stil andre spørgsmål.

(Og har du endnu ikke læst én af mine bøger, er du også velkommen til at kommentere – og til at sende mig en besked med din bestilling).